Σπήλαιο των Νυμφών στο Κάστρο

Αυτό το όμορφο λατρευτικό σπήλαιο είναι αφιερωμένο στις Νύμφες Ναϊάδες. Οι ντόπιοι το ονομάζουν και ‘Μαρμαροσπηλιά’. Μέσα σε αυτό το σπήλαιο λέγεται ότι έκρυψε ο Οδυσσέας τους θησαυρούς που του έδωσαν οι Φαίακες, κατά την επιστροφή του προς την Ιθάκη.

Ας δούμε όμως τι λέει ο ίδιος ο Όμηρος στην Οδύσσεια…

«…Σε μια παραλία της Ιθάκης είναι το λιμάνι του Φόρκυ, του γέρου της θάλασσας. Δυο απόκρημνα ακρωτήρια το αγκαλιάζουν, το προστατεύουν από τα μανιασμένα ψηλά κύματα και από τους βουερούς άνεμους. Τα καραβιά μπαίνουν μέσα, μπορούν να μείνουν δίχως να δέσουνε πρυμάτσες. Σε μια άκρη υψώνεται ένα φουντωτό δέντρο ελιάς, που ο ίσκιος του της φυλλωσιάς του κρύβει μια εξαίσια σπηλιά, σκιερή και ιερή κατοικία των Ναϊάδων. Μέσα σε αυτό το καταφύγιο που το δροσίζει μια αστείρευτη πηγή, υπάρχουν πέτρινοι αμφορείς και υδρίες. Εκεί αποθέτουν οι μέλισσες το μέλι τους και σε μεγάλους αργαλειούς πέτρινους υφαίνουν οι Νύμφες πορφυρά υπέροχα υφάσματα.

Έχει δυο πόρτες η σπηλιά, η μια κάτω από του βοριά το φύσημα , είναι για τους θνητούς. Και η άλλη προς το μέρος του νοτιά είναι για τους θεούς. Ποτέ άνθρωπος δεν μπαίνει από εκεί, ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ…»

Πηγή: ΑΔΗΛΟΣ ΕΛΛΑΣΛέγεται επίσης ότι ακόμα μια απόδειξη πως αυτό είναι το σπήλαιο που αναφέρει ο Όμηρος είναι και η ύπαρξη των δυο εισόδων που έχει…