Σπήλαιο Λοϊζου

Η τελευταία συνέντευξη της επιφανούς Βρετανίδας Αρχαιολόγου Sylvia Benton για την Ομηρική Ιθάκη, που “έσκostrako_euxhn_odycceiαψε” στο νησί από το 1927 έως το 1960!

Τον Ιούνιο του 1972 η Βρετανίδα αρχαιολόγος Silvia Benton έστειλε στον δημοσιογράφο Στ. Παπαδόπουλο την ακόλουθη ελληνόγλωσση επιστολή, ως απάντηση στις ερωτήσεις έρευνας του για την Ομηρική Ιθάκη, που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος».

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΙΘΑΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ…

Ο Όμηρος έγραψε ότι ο Οδυσσέας έκρυψε 13 τρίποδες από ορείχαλκο σ’ένα σπήλαιο που είναι κοντά στην Θάλασσα. Εγώ σε ένα πεσμένο σπήλαιο του λιμανιού της Πόλις του Σταυρού, που είναι δίπλα στην Θάλασσα βρήκα κομμάτια από 12 Τρίποδες. Ο λιμένας αυτός πρέπει να είναι του “Φόρκυνος”.
Στο ίδιο μέρος βρήκα μια επιγραφή “ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ” και το μουσείο του Σταυρού είναι γεμάτο από Μυκηναϊκά αγγεία του καιρού του Οδυσσέως. 
Το σπήλαιο αυτό (του Λοΐζου όπως το λένε στην Ιθάκη) δεν μπορεί να μην είναι το “Σπήλαιο των Νυμφών” όπως το περιγράφει ο Όμηρος. Στη Λευκάδα ο Dolpferd βρήκε λίγα του καιρού του Οδυσσέως (1300π.Χ) τα πλείστα απ’τα ευρήματα αυτά ήταν του 2000π.Χ και παλαιότερα ενώ δεν βρήκε τίποτε του καιρού του Ομήρου (800-700π.Χ.) Το μουσείο του Βαθέως της Ιθάκης έχει χίλια αγγεία από δύο ναούς που ανακαλύφθηκαν στον Αϊ-Γιώργη του Αετού, του Απόλλωνα & της Άρτεμις και χρονολογούνται στο 1100-900π.Χ. Αρκετά απ’τα αγγεία που βρίσκονται στα μουσείtripodasα της Ιθάκης είναι της εποχής του αποικισμού των κορινθίων και είναι αφιερώματα των ταξιδιωτών που περνούσαν από την Ιθάκη κατευθυνόμενοι στα Ιταλικά παράλια και ήθελαν να τιμήσουν τον μεγάλο θαλασσινό Οδυσσέα και να ζητήσουν την ευμένεια του βασιλιά της Ιθάκης που είχε δαμάσει τα τέρατα των άγριων θαλασσών.»

anaskafes 34

Μια ιστορική φωτογραφία του 1934. Οι αρχαιολογικές έρευνες στο μισοβυθισμένο σπήλαιο του «Λοΐζου» στην παραλία της «Πόλις» του Σταυρού. Επάνω καθισμένη η αγγλίδα αρχαιολόγος Silvia Benton παρακολουθεί τους εργάτες, που μέσα από τη θάλασσα, η οποία σχεδόν έχει κατακλύσει το σπήλαιο ψάχνουν να βρουν ευρήματα.

Πηγή: www.ithacanews.gr